ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αγρίνιο, 12 Ιουλίου 2022

Το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2022 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με το καινοτόμο προϊόν Ελ-yum.

Το Ελ-yum αποτελεί προϊόν έρευνας και ανάπτυξης των Τμημάτων ΕΤΤ και Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής των Πανεπιστημίων Πατρών και Αιγαίου αντίστοιχα, με την εταιρεία ΓΑΙΑ (Gaea Products S.A.). Το προϊόν συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2022, η οποία περιλάμβανε συνολικά 12 προϊόντα και έλαβε χώρα το διήμερο 5-6 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα. Αν και δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιο βραβείο, το Ελ-yum απέσπασε τα θετικότατα σχόλια των παρευρισκόμενων στην ανοικτή για το κοινό έκθεση των διαγωνιζόμενων προϊόντων. Συνεχίστηκε έτσι η θετική ανταπόκριση που είχε το προϊόν και εκτός Αγρινίου, μετά την εξαιρετική απήχηση που είχε το Ελ-yum στην τοπική κοινωνία του Αγρινίου, η οποία είχε την ευκαιρία να το γνωρίσει νωρίτερα μέσα από διάφορες τοπικές εκδηλώσεις («Δυτικά Επιχειρείν») και δράσεις του Τμήματος ΕΤΤ (δειγματισμός του προϊόντος στους φοιτητές του Παν/μίου, έκθεση του προϊόντος με περίπτερο του Δήμου Αγρινίου).

Έχοντας διαγράψει μια πορεία μόλις τριών ετών στα ακαδημαϊκά δρώμενα της χώρας, από την ίδρυσή του το 2019, εκτός από την παρθενική του συμμετοχή, το Τμήμα ΕΤΤ με το Ελ-yum κατέγραψε επιπλέον την πρώτη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών στο διαγωνισμό. Εξάλλου, η σύμπραξη δύο Πανεπιστημίων με την υποστήριξη μιας εταιρείας για τη δημιουργία ενός προϊόντος, έδωσε στο Ελ-yum μια άτυπη “πρωτιά” καθώς το γεγονός αυτό από μόνο του αποτέλεσε ακόμη ένα στοιχείο που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαγωνισμό.

Η φοιτητική ομάδα του Τμήματος ΕΤΤ του Πανεπιστημίου Πατρών αποτελούμενη από τους κυρίους Α. Ντρέκα, Γ. Ιορδανίδη, Ν. Βαγγέλη και τις κυρίες Μ. Δημητρακούδα (συντονιστής ομάδας), Χ. Χαϊντάρι, Τ. Αγγελάρη, Σ. Ξημητρούδη, με επιβλέπων τον Επίκουρο Καθηγητή Ν. Ανδρίτσο και με την αρωγή του Επίκουρου Καθηγητή Α. Γιαννακά, συνεργάστηκε επιτυχώς με την τριμελή ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθοδηγούμενη από τον Επίκουρο Καθηγητή Α. Κουτελιδάκη, αλλά και με τους κυρίους Δ. Σκόνδρα και Α. Βαρδάκα της εταιρείας ΓΑΙΑ, για την ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος Ελ-yum, ενός αλειφόμενου προϊόντος υψηλής θρεπτικής αξίας με στοιχεία οικολογικής καινοτομίας.

Αναλυτικότερα, το Ελ-yum είναι ένα καινοτόμο αλειφόμενο προϊόν με βάση το φυτό γλιστρίδα (Portulaca oleracea), γνωστό και ως αντράκλα. Η πρώτη συλλαβή του ονόματος του προϊόντος προέρχεται από τη λέξη «Ελλάδα», καθώς αντικατοπτρίζει την ελληνική μεσογειακή διατροφή, ενώ η αγγλική λέξη «yummy» που χρησιμοποιείται ως συνθετικό στο όνομα του προϊόντος τονίζει τη νόστιμη και ιδιαίτερη γεύση που το προϊόν προσφέρει στους καταναλωτές του.

Η γλιστρίδα είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και αποτελεί δημοφιλές βότανο σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Ασίας και της Μεσογείου. Το φυτό αναπτύσσεται αρκετά εύκολα ως ζιζάνιο κατά την καλλιεργητική διαδικασία και αποτελεί υποπροϊόν της καλλιέργειας, ωστόσο είναι φυτό υψηλής θρεπτικής αξίας (δηλ. πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Β και C, μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Επιπλέον, έχει βλεννώδεις ουσίες που είναι φαρμακευτικής σημασίας. Το Ελ-yum μπορεί να καταναλωθεί είτε απευθείας ως έχει (αυτούσιο) είτε μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού σνακ (π.χ. ως συνοδευτικό με κριτσίνια ολικής αλέσεως). Η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σύνθεση του Ελ-yum ενισχύεται περαιτέρω με την προσθήκη εξαιρετικής ποιότητας ελιάς και έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το προϊόν ακολουθεί την τάση της κυκλικής οικονομίας αναδεικνύοντας τη δυνατότητα χρήσης ενός αγροτικού υποπροϊόντος, όπως η γλιστρίδα, σε μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή τροφίμων σε καθημερινή βάση, μειώνοντας επίσης το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε διοξείδιο του άνθρακα (CO2) με μια πλήρως βιοδιασπώμενη συσκευασία.

Συγχαρητήρια στους φοιτητές μας και σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν την τόσο αξιόλογη προσπάθεια!

 Εκ του Τμήματος