• Μελέτη της χημικής και βιοχημικής σύστασης τροφίμων φυτικής και ζωικής προέλευσης (π.χ. ελαιόλαδο, σαφράν, φρούτα/χυμοί φρούτων, λαχανικά, ξηροί καρποί, μέλι, κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.α.)
• Μεταβολές που υφίστανται τα προϊόντα φυτικής ή ζωικής προέλευσης κατά τη διάρκεια της συντήρησης, αποθήκευσης και επεξεργασίας
• Μη θερμικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων (π.χ. τροποποιημένη ατμόσφαιρα, αιθέρια έλαια, χιτοζάνη, οζονισμός, ακτινοβόληση, κ.α.)
• Παρασκευή καινοτόμων προϊόντων αξιοποιώντας φυσικά συστατικά (π.χ. γύρη, λαδάσταχο, και άλλα βότανα της εγχώριας ή παγκόσμιας χλωρίδας)
• Αξιοποίηση των φυσικοχημικών ιδιοτήτων και της χημικής σύστασης τροφίμων φυτικής ή ζωικής προέλευσης με χρήση της χημειομετρίας για την ανάπτυξη μεθοδολογιών ελέγχου της γεωγραφικής ή φυτικής προέλευσης τους
• Έλεγχος της γεωγραφικής προέλευσης οίνου
• Έλεγχος της φυτικής προέλευσης του σταφυλιού που χρησιμοποιείται για οινοποίηση
• Αξιοποίηση της πούλπας και του χυμού φρούτων για την παρασκευή αλκοολούχων παρασκευασμάτων-Ενίσχυση της αλκοολικής ζύμωσης με φυσικά γλυκαντικά (π.χ. μέλι)
• Παρασκευή βιοδιασπώμενων υλικών συσκευασίας με βάση το πολυγαλακτικό οξύ (PLA) ή PLA+ αιθέρια έλαια, πολυσακχαχαρίτες, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, κ.α.