Εικόνα Πόλη Αγρίνιο

Η πόλη

Η πόλη του Αγρινίου λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ Αιτωλίας και Ακαρνανίας και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας. Η γεωγραφική θέση της πόλης ορίζεται από τον υδάτινο όγκο του ποταμού Αχελώου. Το ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής συντίθεται από ορεινούς όγκους, διεθνούς ενδιαφέροντος υδροβιότοπους και μεγάλες και μικρές λίμνες, ενώ η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της την αναδεικνύουν ως μια περιοχή με σημαντική οικολογική αξία. Χάρη στη μετακίνηση μίας πληθώρας τοπικών πληθυσμών προς την πόλη, το Αγρίνιο κατέστη εμπορικό και οικονομικό κέντρο εξελισσόμενο μέχρι σήμερα.

Ιστορία

Το Αγρίνιο, το οποίο κατοικούταν ήδη από την προϊστορική εποχή, κατά μία ερμηνεία οφείλει την ονομασία του στο μυθικό ήρωα Άγριο, ενώ μία άλλη εκδοχή είναι ότι η ονομασία του προέρχεται από το θεό Άγριον Απόλλωνα προστάτη των Αιτωλών στους πολέμους τους με τους Ακαρνάνες. Ως πόλη, το αρχαίο Αγρίνιο γίνεται γνωστό για τη στρατιωτική ισχύ και την αντίστασή του κατά των Μακεδόνων στα τέλη του 4ου αι. π.Χ..Το Αγρίνιο, λόγω της τοποθεσίας του, αποτελούσε την πλέον προωθημένη αιτωλική θέση προς την περιοχή των Ακαρνάνων, γεγονός που προκαλούσε προστριβές μεταξύ Αιτωλών και Ακαρνάνων. Μετά από την εισβολή των Μακεδόνων στο Αγρίνιο (313 π.Χ.) και μέχρι το 13ο αι. το όνομα της πόλης δεν αναφέρεται πουθενά.

Το 13ο αι. ο Αλέξιος Α΄ Κομνηνός έκτισε στην περιοχή του Αρχαίου Αγρινίου μία νέα πόλη την οποία ονόμασε Μεγάλη Χώρα. Με την πάροδο των χρόνων η πόλη αναπτύσσεται, ενώ παράλληλα αρχίζει να χρησιμοποιείται και το όνομα Βραχώρι. Το 14ο αι. η πόλη, ως τμήμα του Δεσποτάτου της Ηπείρου, περνάει στα χέρια των Σέρβων και εν συνεχεία των Αλβανών. Στα μέσα του 15ου αι. το Αγρίνιο βρέθηκε υπό τουρκική κατοχή.

Το 19ο αι. το Αγρίνιο απετέλεσε κέντρο του κινήματος του Θ. Γρίβα που είχε σαν αποτέλεσμα το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τους Βαυαρούς. Το Αγρίνιο κατοικήθηκε από πρόσφυγες των ορεινών περιοχών της Αιτωλίας και Ευρυτανίας, καθώς και από Ηπειρώτες και Σουλιώτες. Αυτό το αμάλγαμα εμπλουτίστηκε ακόμη περισσότερο με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Σήμερα, το Αγρίνιο είναι σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πόλεις της Ελλάδας.

Οικονομία

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας,  διαθέτει αξιόλογες αρδευόμενες πεδινές εκτάσεις όπου καλλιεργείται μία ποικιλία αγροτικών προϊόντων με επικεφαλής τον καπνό, την ελιά, το βαμβάκι και τα δημητριακά. Κατά συνέπεια, η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στη γεωργία αλλά και στην κτηνοτροφία αιγοπροβάτων.

Μικρότερο μερίδιο των εισοδημάτων του Νομού οφείλεται στην αλιεία -με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται από τον Αμβρακικό Κόλπο και τη Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου- και στην υλοτομία.

Η  βιομηχανία  είναι  σχετικά  περιορισμένη  και  στηρίζεται  στην  επεξεργασία  των  αγροτικών  προϊόντων. Σήμερα, ωστόσο, το Αγρίνιο έχει μετεξελιχθεί σε αξιοσημείωτο οικονομικό κέντρο του Νομού με δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μεγάλες επιχειρήσεις, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρίες, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, αλυσίδες υπεραγορών και λίγες αλλά σπουδαίες βιομηχανικές μονάδες.

Αξιοθέατα και ψυχαγωγία

Την ατμόσφαιρα του πυκνοκατοικημένου και πολυσύχναστου κέντρου του Αγρινίου τη συνθέτουν όχι μόνο νεόδμητα κτίσματα αλλά και ιστορικά κτίρια που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και μουσεία που με τους θησαυρούς τους διασώζουν την παράδοση. Σημαντικά αξιοθέατα της πόλης είναι το Δημοτικό Πάρκο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, η Γλυπτοθήκη Καπράλου και οι Καπναποθήκες.

Ο κλάδος της εστίασης και της ψυχαγωγίας ανθεί στο Αγρίνιο. Ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει πιάτα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κουζίνας, αλλά και να διασκεδάσει στα φημισμένα παραδοσιακά ουζερί που βρίσκονται σε κάθε συνοικία της πόλης. Στον τομέα του καλλιτεχνικού θεάματος, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Αγρινίου, καλλιεργώντας σταθερά τη σχέση του με τους νέους, διαθέτει μια από τις πλέον αξιόλογες “Νεανικές – Παιδικές Σκηνές”, “Τομέα στήριξης Μαθητικού – Ερασιτεχνικού Θεάτρου και μαθητικού Φεστιβάλ”, καθώς και ανεξάρτητο “Εργαστήρι Θεατρικής Πράξης για Εκπαιδευτικούς”.

Στο Δήμο Αγρινίου έχουν αναπτυχθεί και δραστηριοποιούνται αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία, ενώ στις ανάγκες μαζικής άθλησης ανταποκρίνεται το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αγρινίου, ο μεγαλύτερος και πιο οργανωμένος αθλητικός χώρος στο Νομό.

Πρόσβαση

Το Αγρίνιο προσεγγίζεται οδικά και με υπεραστική συγκοινωνία.