3η θέση του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 με το προϊόν Carob Crunchies

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησε την 3η θέση στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 15η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στη φετινή διαγωνιστική διαδικασία με τα καινοτόμα προϊόντα Beerscuits, Carob Crunchies και HaruPella, με το προϊόν Carob Crunchies να καταλαμβάνει την 3η θέση και να δίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο του βραβείο στο διαγωνισμό Ecotrophelia μετά από την τέταρτη συνεχή παρουσία του Τμήματος ΕΤΤ στο διαγωνισμό!  
Περισσότερα

Εκδήλωση στο πλαίσιο του μαθήματος “Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τεχνολογία Τροφίμων”

Στο πλαίσιο του μαθήματος “Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τεχνολογία Τροφίμων”, πραγματοποιήθηκε μια εθελοντική δραστηριότητα αξιολόγησης της ιστοσελίδας της εταιρείας Nespresso, σε συνεργασία με το τμήμα e-commerce της εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, δημιουργήθηκαν 4 ομάδες φοιτητών (σύνολο 16 φοιτητές) οι οποίοι πραγματοποίησαν αξιολόγηση της λειτουργικότητας του τμήματος e-shop της ιστοσελίδας αλλά και του τρόπου καταγραφής των διατροφικών στοιχείων των προϊόντων. Για την αξιολόγηση, χρησιμοποιήθηκε μια τυποποιημένη διαδικασία και κάθε ομάδα ασχολήθηκε με την αξιολόγηση 3 σεναρίων χρήσης από επιλεγμένο κοινό. Παράλληλα, η ομάδα e-commerce της Nespresso έδειξε στους φοιτητές καλές πρακτικές σχεδιασμού σελίδων, σεναρίων και πρωτοτύπων που χρησιμοποιούν στην εργασία τους. Τα αποτελέσματα…
Περισσότερα
Γαστρονομικό σεμινάριο «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη»

Δελτίο Τύπου- Γαστρονομικό σεμινάριο «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη»

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργάνωσε γαστρονομικό σεμινάριο την Πέμπτη 15/5/2025 στους χώρους του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο με θέμα: «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη». Εισηγητές του σεμιναρίου από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας ήταν ο κ. Θωμάς Μπακοδήμος, Executive Clinical Chef και ο κ. Κωνσταντίνος Πίτσιος, Executive Pastry Chef. Οι βραβευμένοι chef δημιούργησαν αλμυρά και γλυκά πιάτα με τις τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας και μέσα από τις δημιουργίες τους παρουσίασαν το ρόλο της επιστήμης στη γαστρονομία και τη φιλοσοφία πίσω από κάθε πιάτο. Στη γευστική εκδήλωση, παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων…
Περισσότερα
Γαστρονομικό σεμινάριο «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη»

Γαστρονομικό σεμινάριο «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη»

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει γαστρονομικό σεμινάριο με τίτλο: «Η Γαστρονομία στην Επιστήμη»  Πέμπτη 15 Μαΐου 2025, ώρα 13:30 Στο χώρο του Πανεπιστημίου, Γ. Σεφέρη 2, Αγρίνιο Εισηγητές του σεμιναρίου από τη λέσχη αρχιμαγείρων Ελλάδας: Μπακοδήμος Θωμάς, Executive Clinical Chef Πίτσιος Κωνσταντίνος, Executive Pastry Chef Οι βραβευμένοι Chefs θα δημιουργήσουν αλμυρά και γλυκά πιάτα με τις τεχνικές της υψηλής γαστρονομίας και μέσα από τις δημιουργίες τους θα παρουσιάσουν το ρόλο της επιστήμης στη γαστρονομία και τη φιλοσοφία πίσω από κάθε πιάτο.
Περισσότερα

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2024 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 14η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με το καινοτόμο προϊόν Nut-u-roll.
Περισσότερα
Ημερίδα Αγορά ποτών και τροφίμων

Δελτίο Τύπου ημερίδας «Αγορά ποτών και τροφίμων: Ο έλεγχος, η ασφάλεια, η ποιότητα και η θέση τους στην εγχώρια αγορά»

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών και το περιοδικό “Πατρινόραμα” διοργάνωσαν με επιτυχία την Κυριακή 21η Απριλίου 2024 ημερίδα με θέμα: «Αγορά ποτών και τροφίμων: Ο έλεγχος, η ασφάλεια, η ποιότητα και η θέση τους στην εγχώρια αγορά» υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Αχαΐας. Τις εργασίες της ημερίδας χαιρέτησαν: ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Χρήστος Μπούρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ, κ. Παναγιώτης (Τάκης) Παπαδόπουλος Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας ήταν: Ο κ. Νικόλαος Ανδρίτσος, Επίκουρος Τμήματος Επιστήμης…
Περισσότερα
Έκθεση Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lnnovation Quest – PATRAS IQ

Συμμετοχή του Τμήματος στην 8η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ

Στο πλαίσιο της έντονης εξωστρέφειας που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια, το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε στην 8η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras IQ, η οποία διεξήχθη το διάστημα 25-27 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Περισσότερα

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2023 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 13η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με δύο καινοτόμα προϊόντα, τα For God’s shake και Dip into health
Περισσότερα
Regional Growth Conference

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στις εργασίες του Regional Growth Conference 2023

Μεγάλη και μαζική ήταν η συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στις εργασίες του Regional Growth Conference 2023 που διεξήχθη το διάστημα 16-18 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πατρών. Φέτος ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που η δράση έλαβε χώρα, ενώ αποτελεί πλέον θεσμό για το Πανεπιστήμιό μας και την ευρύτερη περιοχή .
Περισσότερα

Συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στην ημερίδα της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων και του Πανεπιστημίου Πατρών

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας στην επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων (ΠΕΤΕΤ) και το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ), το Σάββατο 1η Απριλίου στην Πάτρα.
Περισσότερα
Εικόνα Εκδηλώσεις Τμήματος

Εκπαιδευτική Εκδρομή Τμήματος Ε.Τ.Τ στα Ιωάννινα

Οι τεταρτοετείς φοιτητές του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) συμμετείχανσε εκπαιδευτική εκδρομή που διοργάνωσε το Τμήμα ΕΤΤ στα Ιωάννινα στις 29-30 Νοεμβρίου,με διδάσκοντες-συνοδούς τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Καραμπάγια και τον ΕπίκουροΚαθηγητή κ. Νικόλαο Ανδρίτσο.
Περισσότερα

1η συμμετοχή του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2022 με το καινοτόμο προϊόν Ελ-yum

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αγρίνιο, 12 Ιουλίου 2022 Το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών συμμετείχε για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2022 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 12η συνεχή χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στο διαγωνισμό με το καινοτόμο προϊόν Ελ-yum. Το Ελ-yum αποτελεί προϊόν έρευνας και ανάπτυξης των Τμημάτων ΕΤΤ και Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής των Πανεπιστημίων Πατρών και Αιγαίου αντίστοιχα, με την εταιρεία ΓΑΙΑ (Gaea Products S.A.). Το προϊόν συμμετείχε στη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2022, η…
Περισσότερα

Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia & παράλληλες εκδηλώσεις

Η στιγμή για τον 12ο Εθνικό Διαγωνισμό ECOTROPHELIA πλησιάζει! Το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων θα είναι εκεί, με το πολύ καινοτόμο προϊόν Ελ-yum!!! Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, δια ζώσης, στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα και θα πλαισιωθεί από ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις: –  Έκθεση καινοτόμων προϊόντων: θα παρουσιάζονται τα συμμετέχοντα στον Διαγωνισμό προϊόντα, ώστε να τα γνωρίσει το κοινό (ανοιχτή από τις 13.00, στην αίθουσα Athens View). –  Ενημερωτική Εκδήλωση, με θέμα «Σύγχρονη Εκπαίδευση & Βιομηχανία Τροφίμων: Μαζί για τις δεξιότητες της νέας γενιάς», στις 13:00, στην Αίθουσα Horizon. Η εκδήλωση διεξάγεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών…
Περισσότερα

Νέο Διατροφικό προϊόν από το Τμήμα ΕΤΤ

Η πιο πρόσφατη δράση του Τμήματος  Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων αφορά σε ένα προϊόν το Ελ-yum που το παράγει η ΓΑΙΑ Α.Ε. (εταιρεία στο Αγρίνιο) και δημιουργήθηκε από μία ομάδα φοιτητών του Τμήματος (Μαρία Δημητρακούδα, Χριστιάνα Χαϊντάρι, Αμαρίλντο Ντρέκα, Γεώργιος Ιορδανίδης, Νικόλαος Βαγγέλη, Σοφία Ξημητρούδη, Ταρσηζία Αγγελάρη) με την αρωγή των καθηγητών τους (Άρης Γιαννακάς και Νίκος Ανδρίτσος) με σκοπό τη συμμετοχή του Τμήματος στον ετήσιο Πανελλήνιο διαγωνισμό ECOTROPHELIA  που γίνεται υπό την αιγίδα του  Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ). Στη συμμετοχή βοήθησε και το αντίστοιχο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το προϊόν είναι έτοιμο σχεδόν για…
Περισσότερα
Εικόνα Εκδηλώσεις Τμήματος

Εκδήλωση στο ΤΕΕ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Περιφερειακού Τμήματος Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ και υπό την αιγίδα του εκδήλωση των φοιτητών των μαθημάτων “Μεθοδολογία Παραγωγής Πολιτισμικών και Πολυμεσικών Τίτλων” του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών και “Εφαρμογές Πληροφορικής στην Τεχνολογία Τροφίμων” του τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Αγρίνιο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, πέντε ομάδες φοιτητών από τα δύο τμήματα παρουσίασαν εφαρμογές πολυμέσων πάνω σε θέματα τροφίμων. Οι εφαρμογές αφορούσαν σε μέλι, γιαούρτι, σοκολάτα, βότανα και κρασί, ιστορικά στοιχεία, παραδοσιακές και σύγχρονες μεθόδους παραγωγής τους καθώς και…
Περισσότερα

Συμμετοχή Φοιτήτριας σε Διαγωνισμό

Η φοιτήτρια του 1ου έτους Αγγελάρη Ταρσηζία συμμετείχε στον Διαγωνισμό 3D εκτύπωσης πρωτότυπου σχεδιασμού που πραγματοποίησε η Κοινωνική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Πατρών και συγκεκριμένα η Μονάδα Ψηφιακής Προσβασιμότητας, με την αρωγή της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης (ΒκΠ). Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν η τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (3D printing) και πως η χρήση της μπορεί να βοηθήσει Άτομα και κυρίως Φοιτητές με Αναπηρία στην καθημερινότητά τους, αλλά και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το Τμήμα της εύχεται καλή επιτυχία.
Περισσότερα
Εικόνα Εκδηλώσεις Τμήματος

Επίσκεψη φοιτητών τμήματος στην εταιρεία Gaea Products S.A.

Στο πλαίσιο ενδιαφέροντος που είχε εκφράσει προς τους φοιτητές του το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων για τη συμμετοχή του στον 12ο ετήσιο εθνικό διαγωνισμό Ecotrophelia που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, ομάδα φοιτητών του Τμήματος, συνοδευόμενη από τους Επίκουρους Καθηγητές Άρη Γιαννακά και Νικόλαο Ανδρίτσο, επισκέφθηκε την Τετάρτη 30 Μαρτίου τις εγκαταστάσεις της εταιρείας Gaea Products S.A. στο Αγρίνιο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας και συμμετοχής στον ανωτέρω διαγωνισμό, μαζί και με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων…
Περισσότερα
Εικόνα Εκδηλώσεις Τμήματος

Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο

Την Τρίτη 22/3/2022 επισκέφθηκαν το Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου Αγρίνιου στα πλαίσια της δράσης «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο». Οι μαθητές παρακολούθησαν μία παρουσίαση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων του Τμήματος και των δυνατοτήτων και ευκαιριών που δίνονται στους φοιτητές και τους αποφοίτους για συνέχιση των σπουδών τους και για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οι μαθητές συνοδευόμενοι από μέλη ΔΕΠ ξεναγήθηκαν στους χώρους του Τμήματος, παρακολούθησαν μέρος της εργαστηριακής άσκησης που διεξαγόταν παρουσία των φοιτητών και είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στα ερευνητικά εργαστήρια, όπου είδαν από κοντά τις σύγχρονες προσεγγίσεις σε θέματα με τα…
Περισσότερα