Διευθυντής Εργαστηρίου: Αθανάσιος Λάνταβος Καθηγητής
Ιστοσελίδα Εργαστηρίου : http://foodtechlab.deapt.upatras.gr/
Η ίδρυση του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Τροφίμων αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. αριθμ 180/28-3-2012 του Τμήματος ΔΕΑΠΤ, κατόπιν μετονομασίας του Εργαστηρίου Ζωικής Παραγωγής, και εγκρίθηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας στη Συνεδρία της αριθμ 22/14-5-2012.
Ερευνητική Δραστηριότητα
Ανάπτυξη καινοτόμων υβριδικών νανοσύνθετων πολυμερών για αγροτικές εφαρμογές.
Η παρασκευή καινοτόμων ή / και βιοδιασπώμενων νανοσύνθετων πολυμερών υλικών για εφαρμογή ως υλικά επικάλυψης θερμοκηπίων ή γεωμεμβράνες.
Στην κατεύθυνση αυτή έχουν είδη αναπτυχθεί νανοσύνθετα υλικά ευρέως χρησιμοποιούμενων πολυμερών (LDPE, PS, PE) με αργίλους (clays) ενώ το εργαστήριο έχει ερευνητική συνεργασία με την πρωτοπόρα στον τομέα βιομηχανία ανάπτυξης πλαστικών για αγροτικές εφαρμογές «Πλαστικά Κρήτης».
Ανάπτυξη υβριδικών υλικών πολυμερών-βιοπολυμερών για χρήση ως υλικά έξυπνης – ενεργής συσκευασίας τροφίμων.
Η σύνθεση καινοτόμων νανοσύνθετων υλικών συσκευασίας με
- αυξημένες ιδιότητες φραγμού σε υγρασία και οξυγόνο
- αυξημένη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δραστηριότητα
Στην κατεύθυνση αυτή παρασκευάζονται:
- νανοσύνθετα υλικά με βάση το άμυλο ή τη χιτοζάνη, φυσικά διαθέσιμων πλαστικοποιητών και νανοδομών
- νανοσύνθετα υλικά πολυμερών (LDPE, PE, PS) και βιοπολυμερών (χιτοζάνη, κυτταρίνη και άμυλο) με νανοδομές και εκχυλίσματα αιθέριων ελαίων ελληνικών αρωματικών φυτών
- νανοσύνθετα υλικά πολυμερών – βιοπολυμερών με οξείδια του Zn, Mg, Cu και Ti για χρήση ως νανοαισθητήρες υγρασίας και οξυγόνου σε ενεργές συσκευασίες
Ο έλεγχος των μηχανικών ιδιοτήτων, της διαπερατότητας σε υγρασία και οξυγόνο και η αντιοξειδωτική δράση πραγματοποιούνται με την υλικοτεχνική υποδομή του εργαστηρίου ενώ για τον έλεγχο των θερμομηχανικών ιδιοτήτων της αντιμικροβιακής δράσης και της τοξικότητας των τελικών φιλμ έχει αναπτυχθεί ερευνητική συνεργασία με τα Τμήματα Χημείας, Μηχανικών Επιστήμης των Υλικών και Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Πρόγραμμα AntiMicrOxiPack – Μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων με ελεγχόμενη αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Το εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με τα Εργαστήρια ΕΣΕΥ και ΕΒΙΟΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, την εταιρεία Αχαϊκά Πλαστικά ΑΒΕΕ, και το Εργαστήριο IPER, συμμετέχουν στο καινοτόμο πρόγραμμα AntiMicrOxiPack – Μεμβράνες συσκευασίας τροφίμων με ελεγχόμενη αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση.
Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη εύκαμπτων βιοενεργών μεμβρανών με ελεγχόμενη αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση για υλικά συσκευασίας και συντήρησης τροφίμων.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των Ειδικών Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα του έργου: https://antimicroxipack.project.uoi.gr/
Ερευνητικό Προσωπικό
- Αθανάσιος Λάνταβος, Καθηγητής
- Άγγελος Πατάκας, Καθηγητής
- Κωνσταντίνος Σαλμάς, Επίκουρος Καθηγητής
- Άρης Γιαννακάς, Επίκουρος Καθηγητής
- Αρετή Λεοντίου, Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό)
- Αλεξάνδρα Τσίντζου, Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό)
- Αικατερίνη Κατερινοπούλου, Μεταδιδάκτορας