ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρουσίαση Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Π.Δ.Ε.) του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΔΗΜΗΤΡΑ για
τη δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της Π.Δ.Ε.
Αγρίνιο, 14 Φεβρουαρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αγρίνιο, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε.), του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα για τη δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της Π.Δ.Ε.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν από τους εμπλεκόμενους φορείς οι κάτωθι:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, κος Ανδρέας Φίλιας, ο οποίος μίλησε για την πολιτική της Περιφέρειας για την στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τον ρόλο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (Ε.Τ.Τ.) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Γρηγόρης Μπεληγιάννης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Τμήματος Ε.Τ.Τ., στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Π.Δ.Ε.
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Δρ. Μήλιος Κων/νος, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της Π.Δ.Ε.
Ο Συντονιστής του Έργου, Επίκουρος Καθηγητής Ανδρίτσος Νικόλαος, αναφέρθηκε στα βήματα για τη δημιουργία του προτεινόμενου προτύπου. Ο Κύριος Ερευνητής του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛ.Γ.Ο.) – ΔΗΜΗΤΡΑ, Δρ. Μάριος Ματαράγκας, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ΕΛ.Γ.Ο-ΔΗΜΗΤΡΑ και συγκεκριμένα του νστιτούτου Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων με το Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων, στο επιδιωκόμενο πρόγραμμα Να επισημάνουμε ότι, η προγραμματική σύμβαση έχει υπογραφεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχος είναι το επόμενο διάστημα το Τμήμα Ε.Τ.Τ. του Πανεπιστημίου Πατρών να δημιουργήσει έναν οδηγό χάρτη – κώδικα που πολύ σύντομα θα δώσει απτά αποτελέσματα, ώστε να υπάρξει πλέον ένα πιστοποιημένο αγροδιατροφικό προιόν, όπως είναι το παραγόμενο εντός της Π.Δ.Ε. γάλα. Εκτός από το γάλα και άλλα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην Π.Δ.Ε. θα μπορέσουν μέσω της πιστοποίησή τους να αναδειχθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά και να αποφέρουν υπεραξία στους παραγωγούς.
Σκοπός της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης είναι η παρακολούθηση, η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται εντός της γεωγραφικής περιοχής της Π.Δ.Ε. και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παραγόμενου γάλακτος μέσω της δημιουργίας και σύνταξης ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για τους παραγωγούς της Π.Δ.Ε. που θα ενταχθούν στο εν λόγω σχήμα πιστοποίησης.
Πρόκειται να ληφθούν δείγματα αιγοπρόβειου γάλακτος από 3 φάρμες της Αιτωλοακαρνανίας, από 1 φάρμα της Αχαΐας και ακόμη 1 φάρμα της Ηλείας. Οι δειγματοληψίες που θα απαιτηθούν για τον χαρακτηρισμό της ποιότητας του γάλακτος από τις πέντε (5) περιοχές της Π.Δ.Ε. αφορούν συνολικά 240 δείγματα για ένα χρόνο. Το Τμήμα Ε.Τ.Τ. του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιήσει τις μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων και ο ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιήσει τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων γάλακτος. Επιπλέον, με βάση τα αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, το Τμήμα Τμήμα Ε.Τ.Τ του Πανεπιστημίου Πατρών θα αναλάβει τη δημιουργία και σύνταξη ενός (ιδιωτικού) προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για λογαριασμό της Π.Δ.Ε., το οποίο θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς της Π.Δ.Ε. που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχήμα πιστοποίησης, καθώς μέσω αυτού θα μπορούν να επιτύχουν καλύτερες τιμές για το γάλα που παράγουν λόγω της πιστοποιημένης ανώτερης ποιότητάς του. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει δυόμιση χρόνια και μετά το πέρας του στόχος είναι το παραγόμενο πρότυπο να αποτελέσει ένα εργαλείο για την Π.Δ.Ε., ώστε να ενταχθούν στο σχήμα πιστοποίησης που θα προκύψει όσο περισσότεροι παραγωγοί είναι εφικτό, καθιστώντας έτσι την ποιότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται εντός της Περιφέρειας εύκολα αναγνωρίσιμη, διακριτή και κατοχυρωμένη ως ανώτερη ποιότητα
Εκ του Τμήματος

Επισυναπτόμενα:

Αρχείο
Περιγραφή